Lastikleri Nitrojen Gazı ile Doldurmak Ne İşe Yarar?
Lastik içerisinde yer alan oksijen gazı yerine tercih edilecek olan nitrojen gazının oldukça çok faydası var. Bu gaz lastik içerisinde normal hava gibi nem oluşturmuyor. Bu sayede lastik içinde ve jantta korozyon meydana gelmiyor.
Uzun Ömürlü Mü?
Lastik içerisinde kullanılan bu gaz uzun ömürlü bir lastik sağlar. Lastiklere nitrojen gazı eklenince nem oluşumunun engellenmesi lastiğin içerisinde yer alan çelik kuşakları, çember telleri, jantı ve supapların kullanım ömrünü uzatır.
Nitrojen Gazı Farklı Etkiler Ortaya Çıkarır mı?
Bu gazın lastik içerisinde oluşturduğu belli başlı etkiler var. Ancak bu etkilerin tamamı olumlu yönde. Hava gibi ısınmayan nitrojen sayesinde fren yaptığınızda daha yüksek bir verim alırsınız. Lastik içerisinde herhangi bir oksitlenme yapmayan bu gaz sayesinde bütün riskleri en aza indirmiş olacaksınız. Ortaya çıkardığı en büyük etki ise uzun ömürlü sağlam lastik kullanımı.
Tam Olarak Nasıl Doldurulur?
Lastik nitrojen dolumu esnasında öncelikli olan lastik içerisinde yer alan oksijen tamamen boşaltılır ve ilk nitrojen gazı basılır. Bu işlemin ardından az da olsa lastik içerisinde oksijen kalacaktır. Doldur boşalt işlemi ikinci kez yapılır ve %100 nitrojen gazı basılmış olur.
Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?
Akıllara yer alan sorulardan birisi ise kaliteli sürüş sunan bu gazı yakıt tasarrufu noktasındaki tutumu.Lastiklerinitrojen ile şişirmek lastik ömrünü %30-35 arasında uzatır. Bu gaz yaklaşık olarak %2 oranında yakıt tasarrufu da sağlar. Güvenlik ve uzun süreli lastik kullanımı için nitrojen önemli bir ayrıntı
örnekleme ve ek ilgiler
Azot, su molekülü tasimadigindan lastik içinde hiçbir zaman paslanmaya neden olmaz. Kimyasal
olarak inert yapiya sahip oldugundan lastikle direkt olarak reaksiyon vermez. Bu sayede lastik iç yapisi
korunmus olur.
Agir tasitlarda yapilan lastik asinma ömürlerinde hava ile doldurulan lastiklerde oksijen ve su
buharinin yaptigi negatif etkiler, elektron mikroskobik incelemelerde açikça görülmektedir.
Ayni yol ve yükleme sartlarinda 54 kamyon ile yapilan denemelerde azot ile lastikleri doldurulmus 33
kamyonda, konvensiyonel hava ile doldurulmus 21 kamyona oranla % 48 daha fazla bir ömür artisi
sagladigi gözlenmistir.
Azot veya nitrojen, periyodik cetvelde N simgesi ile gösterilen bir element olup atom numarası 7’dir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve atıl bir gazdır. Azot, dünyaatmosferinin yaklaşık %78’ini oluşturur ve tüm canlı dokularında bulunur. Azot ayrıca, amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi önemli bileşikler de oluşturur
nitrojen fransızca’dır (nitrogène). azot da yunanca (azotos).